Surse din cadrul STB au explicat pentru Gândul ce sancțiuni ar putea primi angajații societății care au participat la greva de acum o lună și se va stabili că au încălcat regulamentele interioare. În funcție de gravitatea faptelor, limitele sancțiunilor sunt cuprinse între un simplu avertisment și pot merge până la desfacerea contractelor de muncă, spun sursele STB.
Potrivit surselor Gândul, în timpul grevei STB de acum o lună, protest declarat ilegal, s-ar fi comis următoarele abateri disciplinare:
Sursele Gândul mai arată că sancţiunile disciplinare care se pot aplica salariaţilor care săvârşesc abaterile disciplinare de mai sus sunt (în funcție de gravitate):
„Cu siguranță vor fi și concedieri. Oamenii și-au dat seama că au fost manipulați în această grevă și că, de fapt, nu a fost greva lor. Au loc audieri în comisiile de disciplină în fiecare zi și la toate autobazele”, a declarat, pentru Gândul, Valer Ciobănescu, președintele sindicatului Transpublic din STB.
În perioada 18 – 28 februarie 2022, aproape 2.000 de angajați care au participat la greva STB de acum o lună vor fi audiați în mai multe comisii de disciplină.
Surse oficiale au precizat pentru Gândul că este vorba de un total de 1.961 de angajați care au participat la greva din ianuarie.
Practic, audierile au loc „la foc automat” și se defășoară la fiecare punct de lucru, respectiv autobază și depou.
În urmă cu aproximativ o lună, o grevă la STB a paralizat Bucureștiul pe mai multe zile, iar conducerea STB și primarul general, Nicușor Dan, l-a acuzat pe Vasile Petrariu că a organizat protestul ilegal.
Ulterior, după ce greva s-a încheiat, directorul STB a precizat că în cadrul societății vor avea loc anchete disciplinare, iar mulți șoferi care au participat la protest ar putea fi concediați.
Sindicalistul Vasile Petrariu a negat că el a organizat greva, însă, la scurt timp după protest și-a dat demisia din funcția de consilier (PSD) în cadrul Consiliului General al Municipiului București.